Extrudarea Aluminiului

Procesul de Extrudare al Aluminiului

Produsele extrudate constituie mai mult de 50% din piata pentru produsele din aluminiu in Europa, din care industria de constructii consuma majoritatea.

Procesul de extrudare al aluminiului mareste de fapt proprietatile acestuia, deoarece permite crearea unor produse finite care sunt mai puternice si mai rezistente decat componentele care trebuie sa fie asamblate. Permite fabricarea de produse cu diverse specificatii si dimensiuni, cu forme complexe si complicate, fiind in acelasi timp flexibile pentru a permite modificari de design si completari.

Procesul , de asemenea faciliteaza raportul cost-eficienta utilizarii de aluminiu, deoarece creaza produse finite care sunt complete.Procesul creaza o finisare naturala,un strat subtire de oxid de aluminiu.

Procesul de extrudare se refera la actiunea dede a forta, a impinge un billet cilindric fierbinte din aluminiu printr-o matrita de o anumita forma.( extrudare directa ,fig1.)

Procesul de extrudare incepe cu un cuptor, unde biletul de aluminiu este incalzit pana la punctul de maleabilitate. Aluminiul sau aliajul din aluminiu este incalzit la temperaturi intre 750-925°F, la temperaturi la care actioneaza ca un solid maleabil. Diferite aliaje au diferite temperaturi de performanta.(ex.6063-930°F, 6061-950°F). La aceasta temperatura aluminiul devine un solid moale, care poate fi preset prin matrita
Presa de extrudare este alcatuita din doua parti si anume container si bara de comprimare (RAM).

Bara de comprimare hidraulica este piesa principala a procesului, care impinge, preseaza biletul de aluminiu prin matrita, folosind presiuni intre 100 pâna la 15.000 tone.

Un strat subtire de lubrifiant se aplica pe biletul de aluminiu si bara de comprimare (RAM) pentru a preveni lipirea acestora unul de altul.
Containerul ajuta la dirijarea biletului ca sa mentina directia in linie dreapta catre matrita.De asemenea containerul ajuta ca bara de comprimare sa exercite o presiune in linie dreapta pe matrita.

Biletul este preset prin deschizaturile, orificiile matritei, preluand forma matritei.
In timpul extrudarii temperatura aluminiului este monitorizata cu mare atentie pentru a mentine la temperatura de performanta optima. Pe unele parti ale matritei se aplica lichid de azot pentru a impiedica formarea de oxizi pe matrita , care ar modifica forma de extrudare.

Produsul extrudat iesit din matrita este tras de un capat cu un dispozitiv mobil de tragere si este asezat pe o suprafata cu role, in timp ce este racit de ventilatoare sau diverse alte metode de raciere pentru a adduce produsul la temperature mediului ambient si implicit intr-o stare in care forma produsului extrudat isi mentine dimensiunile.

Dupa racirea, indreptarea produsului iesit din matrita aceasta este taiata la lungimia dorita.

Aliaje de aluminiu si extrudarea lor

Toate aliaje de aluminiu pot fi extrudate, dar unele sunt mai potrivite pentru aceasta metoda de prelucrare. Cele care nu sunt chiar atat de potrivite pentru procesul de extrudare ar necesita presiuni mai mari, care ar permite numai viteze reduse de extrudare si / sau având o finisare a suprafatei mai putin acceptabila.
Cea mai mare cota de piatã de extrudare este luatã de clasa de aliaje 6000, seria AlMgSi. Acest grup de aliaje are o combinatie atractiva de proprietãti, relevante atât pentru productie cat si pentru utilitatea semifabricatelor. Acest subiect a fost dezbatut pe larg de departamentele de cercetare si dezvoltare din multe tãri. Rezultatul acestor dezbateri este un set de materiale variind în rezistenta de la 150 MPa la 350 MPa, toate cu o bunã duritate si formabilitate.

Acestea pot fi extrudate cu usurintã si, în ansamblul lor,capacitatea de extrudare este bunã, dar cele care contin limite mai scãzute de magneziu si siliciu ca de exemplu, 6060 si 6063 se extrudeaza la viteze foarte mari
- pânã la 100 m / min cu un finisaj de suprafatã bun , anodizabile si cu o complexitate maximã a sectiunii combinata cu grosimi de sectiuni mici .